Jos

19 octombrie 2013

Ştiaţi că…

Ştiaţi că…


  • ✅ Anghilele au o viaţă misterioasă. Leagănul lor se găseşte în dreptul coastelor americane între Insulele Bermude şi Antile, în Marea Sargaselor, locul lor de reproducere. Larvele sunt purtate de curenţi 3-4 ani până în dreptul coastelor europene timp în care indivizii se transformă în civele din care o parte pătrund pe fluviile europene iar o parte rămâne în mare la gura acestora. Cea mai mare parte a indivizilor care intră în apele interioare se transformă în femele, iar majoritatea celor care rămân în mare se transformă în masculi. După 7-9 ani de şedere în apele continentale coboară în mare şi împreună cu cele rămase aici pornesc în marea călătorie pentru reproducere, călătorie care durează 5-6 luni, timp în care sunt străbătuţi între 5000 şi 8000 km cu o viteză de 40-50 km pe zi la o adâncime de 200-400 m. În tot timpul călătoriei nu se hrănesc.
  • ✅ În Marea Sargaselor, la o adâncime de 500-1000 m are loc reproducerea, după care indivizii mor epuizaţi. Până în prezent nu se cunoaşte vreun caz de reîntoarcere. Femelele sunt foarte prolifice, putând depune 1-2 milioane de icre.
  • ✅ Există peşti veninoşi, periculoşi chiar pentru om. Pisica de mare are în treimea anterioară a cozii un spin puternic zimţat la baza căruia se află o glandă producătoare de venin. Înţepătura (datorită veninului) provoacă dureri violente însoţite de tulburări respiratorii şi cardiace, dar uneori poate fi mortală.
  • ✅ Dracul de mare (dragonul) are pe opercul un spin puternic, la baza căruia se află o glandă cu venin. La baza spinilor dorsali se află de asemenea glande veninoase. Veninul dă dureri violente care durează câteva ore, locul înţepat se umflă. Uneori se pot observa şi alte fenomene, ca ameţeli, cefalee, greţuri.
  • ✅ Pe litoralul Mării Negre apare izolat Xiphias gladius (espadonul) cu corpul fusiform masiv, lung de 4-5 m, unul dintre peştii cu înotul cel mai rapid, viteza de deplasare putând ajunge la 90 km/oră.
  • ✅ Boul de mare îşi prinde prada într-un mod mai ciudat. Stă îngropat în nisip de unde îşi lasă la suprafaţă numai capul. Cu ajutorul unui mic tentacul vibratil, pe care îl scoate afară din gură, atrage prada, formată din peşti mai mici.
  • ✅ Acul de mare măsoară obişnuit 30 cm lungime dar unele exemplare pot atinge 45 cm. Femela îşi depune icrele într-un buzunar situat pe abdomenul masculului unde sunt apoi fecundate şi incubate. Corpul are culoarea variabilă în funcţie de locul unde trăieşte: în tufele de alge verzi poate fi verde auriu, pe pietre brun cu marmoraţii întunecate.
  • ✅ Numărul speciilor de peşti este estimat la aproximativ 20.000, mai mult de jumătate fiind marine iar restul dulcicole sau secundar dulcicole.
  • ✅ Există câteva sute de specii de peşti care se limitează la un număr mai mic de ouă şi care trebuie să reducă la maximum pierderile printr-un comportament realmente părintesc, constând în amenajarea sau construirea unui adăpost pentru icre.